Telefon

+40 722 537 542

Email

golivu@golivu.com

Program

L - S: 09AM - 10PM

Дори и да ви отнеме известно време, за да решите да посетите терапевт, всичко е наред.

Ортопедичният хирург на Kaiser Permanente Рик Дел казва, че нова програма за тестване и наблюдение на пациенти е довела до 40% намаление на очаквания брой фрактури на бедрото.

„Ние следим пациентите и знаем, че когато не изпълнят рецепта“, казва Дел. „Когато това се случи, ние се обаждаме на пациентите и ги побутваме.“

Този вид проследяване е „абсолютно забиване“ за предотвратяване на втори счупвания, казва Сирис. „Трябва да сте сигурни, че хората се придържат към него.“

Нашите клетки са изградени от атоми. Атомите са заобиколени от електрони. Атомите са стабилни, когато електроните във външната обвивка са по двойки. Ако атомът загуби електрон, този атом ще бъде нестабилен. За да си възвърне стабилността, той ще отдели електрон от друг атом, с който влиза в контакт. Това създава свободни радикали. Тези свободни радикали ще отнемат електрони отвсякъде, дори от вашите собствени здрави клетки, което може да доведе до увреждане. Свободните радикали често се свързват със стареенето на кожата, рака, деменцията и други заболявания.

Антиоксидантите могат лесно да дарят електрон, за да стабилизират свободния радикал, без самите те да станат нестабилни. Когато антиоксидантите се откажат от част от собствените си електрони, за да задоволят свободните радикали, те връщат молекулите обратно в баланс.

Какво е оксидативен стрес?

Когато няма достатъчно количество антиоксиданти за неутрализиране на свободните радикали, може да възникне дисбаланс, наречен „оксидативен стрес“.

Макензи дефинира оксидативния стрес като: „Дисбаланс или разлика между реактивните кислородни видове, генерирани от нашите клетки, чрез метаболитни процеси, които се случват в нашите клетки, и способността на нашите антиоксидантни защити да взаимодействат и потушават тези реактивни продукти.“

Антидотът: антиоксиданти

Антиоксидантите, противоотровата срещу оксидативния стрес, могат да бъдат намерени в нашата диета. Макензи казва, че зеленчуците и плодовете са страхотни източници на антиоксиданти. „Най-известните антиоксиданти са витамин С, витамин Е, селен, каротини, ликопен и др., и те се намират в много ядки, пресни плодове и зеленчуци.“ Той препоръчва:

  • Цитрусови плодове
  • Тиквички
  • Ябълки
  • домати
  • лук
  • моркови

Старата поговорка „Една ябълка на ден държи доктора далеч“ има известна истина. Въпреки че антиоксидантите не са предназначени за лечение на болести, те могат да помогнат за неутрализирането на свободните радикали, които изглежда играят роля в развитието на определени заболявания.

Прочетете повече за вашето тяло и здраве тук:

Повече за оксидативния стрес: Какво е оксидативен стрес? Всичко, което трябва да знаете.

Какво трябва да знаете за витамините: Много хора приемат ежедневно витамини. Какво първо трябва да знаят.

Какво представляват хранителните добавки? Какво представляват хранителните добавки и как могат да доведат до по-добро здраве?

Кой е най-здравословният зеленчук? Няма един „най-добър“, но това са страхотни варианти, богати на хранителни вещества.

„Хората биха искали всички действия да попадат в категориите „ОК“ или „не е добре“, но голяма част от живота попада в етично сива зона – някои в резултат на съзнателни действия, а други поради невежество“, казва Елън Федер , професор в катедрата по философия и религия

в Американския университет.

Разбиване на статистика за бедността, кражби от магазини

Първо най-важното:

  • Кражбата едва ли е нещо необичайно. Данните на ФБР показват, че е имало 550 254 инцидента с кражби от магазини в САЩ през 2021 г., но тъй като много инциденти с кражби от магазини остават незабелязани , действителният брой е в милиони, казва Брад Фултън , доцент по мениджмънт и социална политика в университета на Индиана – Блумингтън.
  • Близо 38 милиона души са живели в бедност през 2021 г., според статистиката на Бюрото за преброяване на населението .
  • Някой може да види кражбата на един хляб, например, като по-добро от гладуването и следователно си заслужава риска да бъде хванат.

Структурното неравенство и расизмът са реални, казва Ясер Пейн , доцент в катедрата по социология и наказателно правосъдие в университета на Делауеър.

„Те крадат, за да задоволят основните си нужди и/или непосредствените си нужди, като същевременно или едновременно с това смятат, че е погрешно да го правят“, казва Пейн.

„Не е очевидно“ и морално погрешно, казва Кристиан Милър , професор по философия в университета Уейк Форест. „Това нарушава правило срещу кражба, но също така следва правило в полза на спасяването на невинни животи“, казва той.

Но това не означава, че всички трябва да обикалят и да извършват дребни престъпления като начин да се противопоставят на нормите и да предизвикат институциите. Става въпрос за индивидуалните избори, които хората правят, за да отговарят най-добре на техните ситуации.

„Намираме различни начини да си кажем, че въпреки че знаем, че е грешно или нечестно, че вредата не е твърде голяма или че е ОК“, казва Коен.

Ние „не живеем в царството на чистия разум“

Вземането на решения зависи много от това колко е вероятно да се почувствате виновни, добавя Коен: „Хората, които са по-склонни към вина, които имат по-силен морален характер, е по-малко вероятно да направят тези неща, защото е по-вероятно да кажат , „това е грешно и има последствия от това, дори и да не е голяма работа.“

Всеки съществува в континуум на този морал, който е информиран от неговата раса, класа и цялостна привилегия в обществото.

Неразпознаването на това е част от проблема. „Ние сме създания с недостатъци, които не живеят в сферата на чистия разум, а в един объркан свят, изпълнен с несправедливост, несправедливост и понякога лош късмет“, казва Федер. „Повече вреда, предполагам, може да дойде от отказа да признаем тези предизвикателства, пред които сме изправени.“

Други етични идеи за размисъл

Хм: Къщата на Мари Кондо е разхвърляна. Трябва ли да се откажете и от това да бъдете подредени?

Интересно: Гуинет Полтроу небрежно разкри, че е употребявала кокаин. Кой може да се шегува с употребата на наркотици в миналото?

Важно: Майката на Дъксбъри е обвинена в убийството на 3 деца. Прошката на татко зашеметява. Но не е шок.

Уау: YouTuber излекува 1000 слепи за видео. Но дали е перформативен алтруизъм?

Социалната връзка е жизненоважна за здравето и благосъстоянието на човека, казват експертите, а националното признание насърчава спешния диалог по проблема.

„Доказателствата се натрупват от десетилетия по отношение на документирането на значителните последици за нашето здраве и благосъстояние“, каза водещият научен автор на доклада на главния хирург Джулиан Холт-Лънстад, която е изследвала ефектите от самотата върху здравето на години.

Въпреки че пандемията влоши самотата, изследванията показват, че процентът на хората, които се чувстват изолирани, нараства от години.

„Има едновременни доказателства за тенденции, които предполагат, че ставаме все по-малко социално свързани“, каза Холт-Лънстад. „Простото връщане към нормалното няма да е достатъчно. И затова националната стратегия е толкова важна.

„Част от това е признаването, че има реални последици за здравето. Това е уместно от медицинска гледна точка“, каза Холт-Лънстад, основател на научен председател на Коалицията на САЩ за прекратяване на социалната изолация и самотата и Фондацията за социална връзка. „Това е много повече от просто засягане на нашето емоционално благополучие, но наистина засяга нашето здраве.“

Част от рамката включва препоръки за обучение на клиницистите да включват психосоциална подкрепа като част от плановете за лечение на пациентите.

Повече: Процентът на самоубийствата се увеличава след 2 години на спад, като различията се разширяват

Млади възрастни с по-висок риск

Известно е, че по-възрастните хора са изложени на риск от самота, но младите хора също страдат.

Очертанията на генералния хирург отбелязват, че скорошни проучвания показват, че някои от най-високите нива на самота са сред младите възрастни и процентите се увеличават ежегодно от 1976 г. насам.

Доклад от инициатива на Харвардския университет, наречена Making Caring w-loss-website.com Common, установи, че 6 от 10 млади възрастни и 51% от майките с малки деца съобщават, че се чувстват самотни.

„Това трябва да накара всички ни да зададем някои трудни въпроси за това защо този преход към зряла възраст е толкова труден за младите хора“, каза преподавателят по образование в Харвард Ричард Вайсборд, директор на проекта MCC и водещ автор на проучването.

Степента на депресия и тревожност също е висока сред младите възрастни, което поддържа порочен кръг на изолация.

„Когато станете тревожни и депресирани, вие също сте по-склонни да се отдръпнете и е по-малко вероятно да достигнете до хората и става по-трудно да развиете близки отношения в много отношения“, каза Вайсборд. „Обществото всъщност не е структурирано да подкрепя и свързва млади възрастни.“

Националната рамка включва набор от шест направления към здравните системи, общностите, работните места и цифровите пространства. Сред тях е „укрепване на социалната инфраструктура“ и „реформиране на цифровата среда“. Други включват „прилагане на обществени политики за свързване;“ мобилизиране на здравния сектор; задълбочаване на знанията (за социалната изолация); и култивирайте култура на връзка.

Борбата със самотата е многостранна

Изследването на социалния психолог Шира Габриел от университета в Бъфало показва, че противоотровите срещу самотата могат да бъдат намерени на прости места.

Те включват редовни взаимодействия, наречени „слаби връзки“, или познанства, които хората правят по време на ежедневните взаимодействия. Тези възможности обаче може да намалеят, тъй като „много от това, което хората правят, е по-автоматизирано от преди“ и дистанционната работа е по-често срещана, каза Габриел.

„Това означава по-малко човешко взаимодействие в ежедневието ни“, каза тя.

Но има надежда. Общностите могат да бъдат ключ към облекчаване на изолацията. Посещението на събития с по-голяма група може да култивира чувство за принадлежност, обясни Габриел. Това може да означава да сте част от музикална общност, като посещавате концерти или религиозни събирания.

„Имаме това усещане за общност“, каза тя. „Да бъдеш с други хора, дори хора, които са непознати, е наистина важно за чувството за социална връзка и за чувството за благополучие – и в известен смисъл животът е смислен. … Хората подценяват степента, до която това по-широко чувство за социална връзка може да доведе до благополучие.“

Тя каза, че изследванията показват, че най-щастливите хора са тези, които имат здравословна, персонализирана комбинация от онези „нетрадиционни“ източници на социална връзка, както и традиционни източници, като близки взаимоотношения.

„Това, което всеки човек трябва да намери, е правилната комбинация за него от начини да се чувства свързан.“

Свържете се с Нада Хасанейн на nhassanein@usatoday.com или в Twitter @nhassanein .

Намирането на добър терапевт може да се почувства като търсене на игла в купа сено – почти невъзможно.

Истината? Възможно е. Просто може да е по-трудно от очакваното.

„Като хора ние винаги ще се стремим към определено качество на връзка и разбиране“, казва Сесил Аренс, лицензиран клиничен социален работник в Transcend Therapy в Калифорния. „Това е „X-Factor“ – това дълбоко чувство да бъдеш чут и видян – което е толкова лично за клиента и е толкова уникално за терапията. Това е, което може да направи процеса на намиране на „правилния“ терапевт много предизвикателен ."

В дългосрочен план е от полза да отделите време, за да намерите най-добрия терапевт, казват експертите по психично здраве. И въпреки че може да искате да се откажете, след като се почувствате обезсърчени, недейте. Правилното прилягане съществува.

„Има достатъчно терапевти, с които не е нужно да се примирявате“, казва психологът Алис Шепърд от здравната компания Sesame .

Важно: Какво е изтощение? сам? Речник на психичното здраве, за да обясните какво чувствате

Признаци, че трябва да потърсите терапия

Десетки милиони хора в САЩ се борят с психичното си здраве, според Националния институт за психично здраве , въпреки че се изчислява, че само половината получават лечение.

Но терапията не е само за хора в криза. Полезно е да посетите или да се консултирате с терапевт, преди да изпаднете в криза.

Обърнете внимание на фините знаци като промени в настроението, апетита, поведението, възгледите и социалните модели, Аренс казва: „Ако откриете, че се чувствате „изключени“ за повече от няколко седмици, дори когато може да има основателна причина за промяната, вярвай на това."

„Вашето желание за саморазвитие и самоизрастване е достатъчна причина да говорите с професионалист“, казва Аренс.

И което е по-важно, никога не чувствайте, че е твърде късно.

„Дори и да ви отнеме известно време, за да решите да посетите терапевт, всичко е наред. Вие сте там, където сте“, казва Аренс. „Често все още може да бъде много полезно, независимо на каква възраст или етап от живота си.“

Contents

Articole recomandate